Kouluttajakoulutus

Koulutuksen perusteet -kokonaisuuden aikana pääset tutustumaan eläinten oppimisen taustalla vaikuttaviin tieteellisesti tutkittuihin oppimisteorioihin perusteellisesti. Vahvan teoriapohjan antavassa koulutuksessa ei tietenkään unohdeta käytäntöä vaan koulutat sekä omia koiriasi että myöhemmissä vaiheissa myös omia projektiasiakkaita. Koirien lisäksi pääset kouluttamaan myös hevosia ja lampaita. Pääset myös verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia muiden osallistujien kanssa ja jakamaan omaa osaamistasi muille. Yksi koulutuksen isoimmista anneista onkin yhdessä käydyt keskustelut ja koulutuksen teemojen perusteellinen pureskeleminen käytännön kokemusten kautta.
Koulutuksesta on hyötyä ihan kaikille eläinten kanssa päivittäisessä elämässään touhuaville eikä koulutukseen osallistumiselle ole ennakkovaatimuksia! Alan ammattilaisten ohjauksessa syvennät taitojasi ja opit uutta monipuolisesti. Sovellat opittua omassa toimintaympäristössäsi, oli se sitten omien koiriesi kanssa arjen tohinassa tai muita kouluttaessa eri harrastuslajeissa.
 
Alanvaihto edessä? Kouluttajakoulutuksemme antaa erinomaiset valmiudet eläintenkouluttajaksi haluavalle! Koulutuskokonaisuus on nimittäin eläintenkouluttajan ammattitutkintoon valmentavaa koulutusta, joka luetaan koulutuksen osalta oppilaitoksissa kokonaan hyväksi. Parhaimmassa tapauksessa voit jopa hakeutua suoraan näyttöön!

Työmäärä on laskettu seuraavasti: 
Vaihe 1: 9 op
Vaihe 2: 11 op
Vaihe 3-4: vähintään 16 op

Opintopisteiden määrään 3-4 vaiheessa vaikuttaa ryhmän koko, joka taas määrittää osittain koulutuspäivien määrän. Syynä tähän on projektikoirakkotyöskentelyyn varattu aika, joka on jokaiselle osallistujalle sama. Jos ryhmä on iso, myös näitä päiviä on silloin enemmän. 

Yksi opintopiste vastaa 27 työtuntia. Tämä on laskettu sen perusteella, että opiskelija ei ole aiemmin perehtynyt eläinten oppimiseen. Jos opiskelijalla on pohjataitoja, nämä tavallaan lasketaan hyväksi. Koulutus skaalautuu täysin opiskelijan taitotasolle yksilöllisten treenien ansiosta. 

 

”Kävin kaikki neljä vaihetta intensiivisen ja tehokkaan vajaan kahden vuoden aikana. Koulutuksen alkaessa olin jo aiemmin perehtynyt eläinten kouluttamiseen pintapuolisesti ja olin myös valmentanut agilityä useamman vuoden ajan. Älyttömän antoisasta ja perusteellisesta koulutuksesta sain runsaasti eväitä sekä valmentamiseen että omien koirieni kanssa touhuamiseen! Koulutuskärpänen puraisi koulutuksessa niin, että aiemmin harkinta-asteella ollut eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suorittaminen on siirtynyt vahvasti toteutusvaiheeseen ja olen tällä hetkellä oppilaitoksella kirjoilla. Sain käytännössä kaikki koulutussisällöt hyväksiluettua ja sen ansiosta valmistun reippaasti etuajassa. Kouluttajakoulutuksen tiiviissä pienryhmässä tuli naamat ja koirat tutuiksi, ja odotin koulutusviikonloppuja aina innolla. Kävin kaikki neljä vaihetta pitkälti saman porukan kanssa ja samaa ihanaa vertaistukea on edelleen tarjolla, vaikka koulutus onkin jo päättynyt. Suosittelen vahvasti!”

"Elämää suuresti muuttanut kolme vuotta takana. Paljon treeniä, ajatuksia ja keskustelua on mahtunut näihin viikonloppuihin. Koko hinnan ja vaivan arvoinen!"


"Elämää suuresti muuttanut kolme vuotta takana. Paljon treeniä, ajatuksia ja keskustelua on mahtunut näihin viikonloppuihin. Koko hinnan ja vaivan arvoinen!"


"Tämä koulutus olisi pitänyt käydä jo paljon aiemmin, heti ensimmäisen pennun kanssa!" 

 

Koulutus jakautuu neljään vaiheeseen, jotka jakautuvat aihepiireittäin seuraavasti:


VAIHE 1

Seuraava jakso 16.9. - 17.12.2023

Ykkösvaiheessa koulutat omalle koirallesi ennalta määrättyjä taitoja niin, että eläinten oppimisteoria havainnollistuu käytännössä. Pääset myös laajentamaan kokemuksiasi ja käytännön taitoja turvallisten opetushevosiemme ja -lampaidemme kanssa. 

 

Opit
- ehdollistamisteoriat: mitä eroa on klassisella/respondentilla ja operantilla ehdollistamisella
- miten ja minkälaisissa tilanteissa hyödynnät näitä kouluttaessasi
- mitä tarkoitetaan vastaehdollistamisella
- käytöksen vahvistamisen: mitä ovat positiivinen ja negatiivinen vahviste
- käytöksen heikentämisen: mitä ovat positiivinen ja negatiivinen rankaisu
- mitä tarkoittaa ärsykekontrolli/vaikutehallinta
- mitä tarkoittaa tunnekorrelaatiot ja miten ne on huomioitava koulutuksessa
- mitä toiminnan aikaansaamisen keinoja on olemassa
- miten ei-toivottu käytös sammutetaan, ja milloin se ylipäätään on mahdollista
- mitä muita ei-toivotun käytöksen kitkemisen keinoja on
- mitä on vahva käytös ja miten sellainen koulutetaan
- ymmärtämään kouluttajan toiminnan merkityksen 
- siedättämään eläimiä niitä arveluttaviin asioihin
- koulutusrutiinit ja -kirjanpidon 
- pääset kokeilemaan muiden eläinlajien, kuten lampaiden ja hevosten koulutusta 

 

"Tässäpä paras myöhästynyt joululahja itsellesi ja samalla uuden vuoden lupaus oppia jotain todella tärkeää ja hyödyllistä. Meille kaikille, jotka haluamme elää eläimen/eläinten kanssa ja ymmärtää niiden käytöstä. Suosittelen, koska vielä vuosia koulutuksen jälkeen, opin jatkuvasti uusia asioita vain siksi, että tiedän mitä katsoa."

Sanna 53v.

 

Kouluttajat:
Sari Paavilainen, eläintenkouluttaja (at)
Leena Rantamäki, eläintenkouluttaja (at opiskelija)
Mari Tammenkoski eläintenkouluttaja (eat) 

 

"Vision kouluttajakoulutus on avannut minulle  aivan uuden lähestymistavan koirankoulutukseen, käsityksiini koiran oppimisprosesseista sekä erityisesti omaan käyttäytymiseeni kouluttajana. Osaan katsoa sekä koiraa että kouluttamisprosessia analyyttisemmin ja paremmin käyttäytymisprosessia ymmärtäen. Uutta tietoa on tullut aivan huikea määrä, ja tiedon soveltaminen käytännön tilanteisiin on tullut tutuksi monissa käytännön harjoitustilanteissa.

Oman mielenkiintoisen lisänsä kurssiin antaa mahdollisuus opetella kouluttamaan myös muita eläimiä, kuten hevosia, lampaita ja kanoja. Tämä auttaa näkemään eri eläinlajien kouluttamisen samankaltaisuudet sekä omat erityispiirteet.

Suosittelen lämpimästi kaikille eläinten kanssa toimijoille."

Maija Bragge

 

VAIHE 2

Seuraava jakso 10.6.-12.11.2023, 

Kakkosvaiheessa koulutat omalle koirallesi tai opetushevosillemme/-lampaille ennalta määrättyjä taitoja niin, että eläinten oppimisteoria havainnollistuu käytännössä. Koirien kanssa jatkamme ykkösvaiheen käytösten kanssa kouluttaen niistä lopulta koirallesi käyttäytymisketjun. Oman koiran lisäksi tässä vaiheessa pääset kouluttamaan myös hevosia ja lampaita.

 

Opit

- mitä tarkoittaa ärsykekontrolli ja miten se käytännössä koulutetaan
- mitä tarkoittaa etuperin ja takaperin ketjuttaminen
- miten käyttäytymisketju koulutetaan
- mikä on käyttäytymisanalyysi
- käyttäytymisen analysointia
- kouluttamisen suunnittelua
- kouluttamisen analysointia
- mitä yhteistä on eri eläinlajien kouluttamisessa
- mitä eroavaisuuksia on eri eläinlajien kouluttamisessa 

 

Kouluttajat:

Sari Paavilainen, eläintenkouluttaja (at)
Leena Rantamäki, eläintenkouluttaja (at opiskelija)
Mari Tammenkoski eläintenkouluttaja (eat) 

 

 

"Kerrasta kuntoon tehokas ja eettinen lähestymistapa eläinten kouluttamiseen! Jokaiselle koiraihmiselle aloittelijasta kilpailevaan/kouluttavaan sopiva koulutuspaketti, joka ei jätä ketään kylmäksi. Kouluttajat pitävät huolen että tieto menee perille ja treeni-into lisääntyy koko ajan koulutuksen edetessä!"

Elina Lepistö

 

 

VAIHE 3

Seuraava jakso alkaa alkuvuosi 2024 (vaiheet 3&4)

Kolmosvaiheessa keskitytään ihmisen ohjaamiseen ja koirien yleisimpiin ongelmakäytöksiin. Kurssi sisältää teoriaa ja käytännön harjoittelua oman ja muiden kurssilaisten koirien kanssa. Kouluttamista ja ihmisten ohjaamista pääset harjoittelemaan myös kanojen koulutuksen parissa.

 

Opit:
- ratkaisukeskeisen mallin työskennellä kouluttajana, joka joutuu huomioimaan sekä ihmisen että eläimen ja heidän yhteistyönsä
- miten ohjata parhaiten yksilöä
- mitä on huomioitava ryhmän ohjaamisessa
- mitkä ovat koirien yleisimmät ongelmakäytökset
- erilaisia ratkaisumalleja ongelmakäytöksiin
- kouluttamaan käytännössä erilaisia korvaavia käytöksiä ongelmakäytösten tilalle
- muita ratkaisumalleja haastetilanteisiin


Kouluttajat:

Sari Paavilainen, eläintenkouluttaja (at)
Leena Rantamäki, eläintenkouluttaja (at opiskelija)
Mari Tammenkoski eläintenkouluttaja (eat) 
Kristiina Torp, eläinlääkäri, eläintenkouluttaja (at) 
Jessica Aschberg, eläintenkouluttaja (at)

 

VAIHE 4

Seuraava jakso alkaa alkuvuosi 2024 (vaiheet 3&4)

Nelosvaiheessa koulutetaan projektikoirakoita. Aiheet vaihtelevat koirakoiden mukaan ongelmakäytöksistä harrastuslajeihin kurssilaisten toiveiden mukaisesti.

 

Opit:
- miten käytännössä toteuttaa 1-3 vaiheen oppeja asiakkaan kanssa
- mitä kouluttajan ammatti käytännössä on
- miten aikatauluttaa ja ohjata koirakkoa
- miten motivoida asiakas

 

Kouluttajat:
- eläintenkouluttaja Sari Paavilainen
- eläinlääkäri, eläintenkouluttaja Kristiina Torp 
- eläintenkouluttaja Jessica Aschberg

 

 

 

VAIHE 5


Vaiheessa 5 käymme läpi myös eläintenhoitajan ammattitutkinnon, osaamisalana eläintenkouluttaja, loput näytössä tarvittavat tiedot ja valmiudet.

 

Opit:
- taloushallinnon hyödyntämisen
- siivouksesta ja hygieniasta huolehtimisen
- asiakaspalvelutaitoja
- työhyvinvoinnin ylläpitoa
- eläimen hoidon ja ympäristövaatimukset
- ruokintaa ja käsittelyä
- eläintautien ennaltaehkäisyä

 

Kouluttajat:
- eläintenkouluttaja, tradenomi ja yrittäjä Sari Paavilainen

Pidätämme oikeuden päivämäärien muutoksiin. 

 

USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄPaljonko koulutukseen sisältyy käytännön ohjattua kouluttamista per opiskelija? Miten paljon esim. oma koira voi olla koulutuksessa mukana koulutettavana?
Lähipäivinä on sekä teoriaa että käytäntöä. Oma koira tai koirat ovat mukana kaikkina muina päivinä paitsi ihan ensimmäisenä ja hevos- ja lammaskoulutuspäivinä. Nämä päivät ovat ykkös- tai kakkosvaiheessa sen mukaan, että ne saadaan osumaan kesälle. Päivät vietetään ulkona. Opiskelijat kouluttavat samanaikaisesti pareina tai kolmen hengen ryhmänä. Tällöin tulee mukaan sekä koulutuksen tarkkailua että kouluttamista ja yhdessä pohtimista. Kouluttaja kiertää ryhmien välillä katsomassa ja tarvittaessa ohjaamassa, lisäksi saa toki kysyä tarvittaessa. Koulutettavat tehtävät on suunniteltu siten, että koko teoria avautuu käytännön kautta. Kurssin tavoitteena on kouluttaa tietty käyttäytymisketju 1-2 vaiheiden aikana. Se on annettu, mutta sen sijaan saa ehdottaa jotain vastaavaa. Esim. rullailmaisuketju on hyväksytty vastaavaksi. Siinä sivussa ahkera ehtii ottaa ohjelmistoon ohjattuna myös oman agendan mukaisia juttuja, ja saa niihin apua. Eli vaiheiden 1-2 käytännön perusta on oman koiran koulutus. Oman koulutusajan voi myös jakaa useamman oman koiran kesken, jos haluaa. Ryhmän keskustelun aihepiirit myös vaihtelevat ryhmien kesken todella paljon riippuen siitä, onko mukana tokon vai paimennuksen harrastajia, ongelmakäytöksistä kiinnostuneita jne. 

Kuinka paljon koulutus perustuu etänä itsenäiseen opiskeluun ja miten tämä etäopiskelu lähipäivien välissä käytännössä toteutetaan? Minkälaisia materiaaleja etänä on käytössä?
Käytössä on Moodle, jossa on teoriaa tiiviissä muodossa ja teoriakysymykset. Nämä jokainen tekee itsenäisesti. Uudet tehtävät avautuvat aina lähipäivien jälkeen, ja edelliset pitää olla tehtynä ennen seuraavaa lähipäivää. Lisäksi päivittäisenä keskustelukanavana on Facebookissa oleva ryhmä. Siellä saa kysellä, laittaa videoita ja keskustella niin paljon kuin haluaa, mitä enemmän sen parempi. Riippuu siis myös omasta aktiivisuudesta, miten paljon koulutuksesta saa irti. Ehdottomasti sanoisin, että lähipäivät on ne tärkeimmät, koska sieltä irtoaa paljon käytännön tietoa. Kaikkea ei pysty mitenkään kirjoittamaan teoriaan, vaan teorian monipuolinen soveltaminen lukuisiin käytännön tilanteisiin on se kouluttamisen perusta. Tavoitteena on opettaa nimenomaan teorian soveltamista käytäntöön. Opettaa näkemään pikkutarkasti asioita, dubloista tekniikkalegoihin :) 

Kolmos- ja nelosvaihe on sitten projektikoirakkotyötä, ja omat koirat jäävät sivummalle koulutuksen ohjelmistossa. Siinä voi sitten jokainen ottaa sellaisia projektikoirakoita kuin haluaa, eli keskittyä esim. siihen lajiin, mitä haluaa jatkossa vaikkapa työkseen kouluttaa. 
 

3 tuotetta

Laskeva järjestys
per sivu