Paimennus

Paimennus

Paimennus on vaativa laji, jossa eläinten hyvinvointi on pääosassa. Se, miten koiraa koulutetaan, vaikuttaa myös lampaiden hyvinvointiin. Hyvin toimiva koira on äärimmäisen tehokas apuväline lampaiden liikuttelussa tai pitämisessä paikallaan. Koiran apu tekee monista toimista lampaillekin stressittömämpää, kunhan lampaiden ja koirien suhde on kunnossa. Lampaiden pitää luottaa koiraan, mutta myös kunnioittaa sitä. 

Vision paimennuskoulutuksissa keskitytään alusta asti koiran tunnetilan hallintaan: rauhallinen, seesteinen koira pitää myös lampaat rauhallisena. Ryntäilemiseen taipuvaiset paimennuksen alkutaipaleella olevat koirat ovat aina valjaissa ja liinassa. 

Treeniaitauksia on kolme erikokoista, jotka kaikki ovat aidattu. Suurin aitaus mahdollistaa hakujen treenaamisen reilun 150 m matkalta. Häkitysten ja kujien treenaaminen on mahdollista siirrettävien aitaelementtien avulla. Kuljetuksia voidaan tehdä aitauksesta toiseen turvallisesti aitojen sisäpuolella. 

Lampaiden työhyvinvoinnista huolehditaan tauottamalla treenejä. Kun koira on tauolla, on myös lampaat. Lampaat työskentelevät maksimissaan 3 päivää viikossa ja maksimissaan 3 tuntia päivässä. 

Koulutukset bordercollieille, working kelpieille ja australianpaimenkoirille

Koulutuksemme ovat avoinna SBCAK:n paimennuskokeisiin oikeutetuilla roduilla, joita ovat bordercollie, working kelpie ja australianpaimenkoira (v. 2021 alkaen). Eri paimennustyylit eli eri rotujen jalostuksella aikaansaatu erilainen tapa paimentaa vaatii paimennettavilta eläimiltä myös eri asioita, erityisesti koulutuksen alkuvaiheessa. Esimerkiksi lukumääräisesti valtavien porotokkien paimennus on erityyppinen geneettinen käytösmalli kuin bordercollien ja working kelpien silmän käyttö. 

Paimennettavien eläinten käytös vaikuttaa suoraan koiran käytökseen. Jotta saamme halutunlaisen käytösvasteen koiralta, täytyy paimennettavien eläinten käyttäytyä odotetusti tietyllä tavalla. Siksi jokaiselle rodulle ja jokaiseen koulutusvaiheeseen pitää olla juuri siihen sopivat paimennettavat eläimet. Ja sama toisin päin. Paimentavan koiran käytös vaikuttaa suoraan lampaiden käyttäytymiseen. Eli lampaat vastaavat hyvin herkästi mm. koiran väärään tunnetilaan, ja ne saaliseläiminä stressaantuvat helposti, jolloin niiden käsittely vaikeutuu. Lampaiden luottaessa paimentajaansa ne ovat stressittömiä, rentoja ja vaivatta hallittavissa. Haluamme luonnollisesti taata lampaiden hyvinvoinnin ja turvallisen olotilan työssään. 

Asiantuntevan opetuksen lisäksi haluamme tarjota hyvät treeniolosuhteet ja -puitteet asiakkaillemme. Tällä hetkellä puitteet eivät riitä kuin SBCAK:n paimennuskokeisiin. 

3 tuotetta

Laskeva järjestys
per sivu